Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hledá se pan Poerio, oblast Frýdek-Místek a okolí

23. 2. 2015

Dobrý den,

obracíme se na Vás ohledně prosby našeho známého z Itálie, který již několik let pátrá po bližších informacích týkajících se pobytu jeho tatínka v naší zemi za 2.světové války.

Přes instituce v Itálii se mu bohužel nepodařilo zjistit nic bližšího a proto se pokusil začátkem ledna 2013 obrátit na nás v naději, že se mu snad podaří dozvědět něco více.

 

Z vyprávění ví, že tatínek byl během 2.světové války vězněn v nějakém táboře (neví se kde přesně), odkud se mu podařilo utéct.

Poté byl opět zadržen a deportován do jiného tábora.

Původně si myslel, že se jednalo o Terezín, ale tam o něm nemají žádné zprávy.

V táboře se tatínek zaregistroval pod falešným jménem jako Poerio Francesco, nar.4/3/1918.

Jeho pravé jméno bylo Arena Pasquale nar.8/3/1921.

Během pobytu uzavřel tatínek sňatek s místní dívkou (prý dcerou jednoho ze zaměstnanců tábora).

Paní se jmenovala Libuše a máme k dispozici i její fotografii, kterou přikládáme.

Pan Poerio byl po skončení války repatriován zpět do vlasti.

Před jeho repatriací byla paní Libuše těhotná v 7.měsíci a pan Poerio ji požádal, aby v případě, že se jim narodí syn, mu dala jméno Domenico nebo dceři jméno Mariangela.

Panu Poerio se již bohužel, vzhledem k historickým událostem, nikdy nepodařilo vrátit zpět do Československa, ani zjistit nic bližšího o dalším osudu paní Libuše a jejich potomkovi, ale celou dobu schovával její fotografii a drahou vzpomínku.

Nyní by se jeho syn rád spojil se svým případným bratrem či sestrou.

 

Podle německého pasu pana Poerio se nám podařilo zjistit, že byl za 2.světové války internován v německém zajateckém táboře, tzv. Stalag VIII B Teschen, který se nacházel v dnešním Českém Těšíně. Podle dokumentu byl pan Poerio nasazen na práce v pobočném táboře v Třinci. Kopii jeho dokumentů přikládáme.

 

Z Muzea Těšínska jsme se dozvěděli, že v tomto pracovním táboře byl, mezi jinými, od léta 1943 internován také větší počet (necelých 10.000) italských válečných zajatců, umístěných zde po pádu Mussoliniho fašistické vlády. Největší část z nich pak pracovala v průmyslu, v dolech a železárnách. Velké pracovní komando italských zajatců bylo umístěno u Třineckých železáren. V září 1944 byli internováni italští vojáci propuštěni a stali se civilními pracovníky, ve většině případu však zůstali pracovat na původních místech.

Cizinecký pas pana Poerio byl vydán po propuštění vězňů mezi civilní pracovníky, ale i on zůstal nadále umístěn ve stejném táboře.

 

To je doposud vše, co se nám podařilo zjistit o osudu pana Poerio v naší zemi.

Hledáním na internetu se nám také podařilo zjistit, že v České republice existuje jedna osoba pod jménem Poerio, a to přímo v oblasti Frýdek-Místek, což by odpovídalo celému příběhu.

 

Budeme rádi za jakékoliv bližsí informace.

 

Děkuji, se srdečným pozdravem

R.  Mandarano

 

 

Kontakt na ČSBS FM :  bojovnicifm@seznam.cz, tel. 608949999

 

Foto Libuše: 

 

libuse.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář